MEREKA YANG CUTE!

Tuesday, 5 March 2013

CNY HOLIDAY PART 2

Assalamualaikum..

Okayy, tak habis-habis aku nak cerita pasal cuti raya cina ritu..walau pon cuti hari tu aku rasa macam sardin sangat2, tapi cuti tu paling best aku rasa..cukup-cukup la aku punya intro yang merepek ni..


Pulau Pangkor yeahhhh~lama dah aku tak naik feri ni..last aku naik masa darjah enam n masa tu nak pergi langkawi..cuma nak perjalanan nak pergi pulau pangkor ambik masa lebih kurang sejam je kalau nak dibandingkan dengan pergi pulau langkawi lagi lama sikit..


here we go~ dah macam kapal hape ntah aku tgk feri ni..ade org siap bawak motor lagi tu..lenkali aku nak bawak kereta lahh..eh *krik krik krikk..

maghrib jugak la mase nk check in hotel tu..btw, kami memilih untuk bermalam kat DJ Hotel..actually takde rupa hotel sangat pon..dia apartment n sewa untuk semalam sahaja satu family RM300..not bad laa kan..bagi orang2 yang dah biasa tu diaorang kata 'standard la tu'..amboi..belagak bak hang...

Malangnya, hotel tu jauh dari tempat makan, pantai dan seumpama dengannya..malam2 tu kalau nak makan kau ratah je la megi sefamily..memang tak la nak jumpa tempat makan yang dekat except kedai mamak je..

Objektif utama family aku pergi pangkor ni bukan nak main air, pantai lah bagai..sebab tu lah bapak aq tak nak ambil pakej pe bende ntah..bagi bapak aku, itu hanya satu pembaziran..memang malang lah bagi aku sebab tak dapat nak main pencil boat bagai..but, tujuan utama mereka adalah 'SHOPPING'..


tempat shopping kat sini 'cool' la kan...*krik krik krikk...shopping sekali dengan kilang..amboi gebang lah kau ni..


barang2 laut kat sini agak murah la jugak..segale benda yang kering or masin macam ikan masin, sotong kering semua bole tahan la murahnya..



Inilah barang kegemaran bapak aq..it's 'BELACAN'..hahh, kau nak?? abah memang gile dengan belacan dia tu siap borong berapa banyak belacan pon aku tak ingat..

The next place is kononnya the largest temple la dekat pangkor ni..umpama Dong Zhen kat Jenjarom la tu..tp Dong Zhen lagi gedabak la..uniknya temple ni aku tengok ikan berenang-renang dalam kolam dia..haa, unik unik unik unikk...


hello, aku tak main-main okay..ikan ni besa giler..umur ikan ni mencecah 20 tahun..serupa aku la tu..hahaha..tapi aku lagi besar dari ikan tu..




Mereka sibuk nak bagi ikan tu makan lah kannn..aku yang lapar ni menelan air liur je..ehhh..


Puas dah tengok ikan, bagi ikan makan pergi lah tempat peninggalan Belanda ni..rupanya Belanda pernah buat kubu kat sini..Al maklumlah bab sejarah ni aku paling slow..sejarah aku dlu paling okay pon A- je..


tak tahu mana datangnya 'akak' ni..tetiba interframe dalam gambar ni..okay la tu kak...shopping ye kak..beli lah key-chain tu banyak2 ye..buat lauk pon okay..lol



Inilah kubu Belanda yang aku loyakkan tadi tu..bawah kubu tu ada satu tempat I don't know tempat apa tapi serupa tempat menyeksa orang or tempat menyorok gitu lahh..

Pastu baru lah lepak2 dekat pantai Pasir Bogak tu..serius laut dia cantik giler..air dia jernih amat..kalah Morib..ahh, memang sah la Morib tu kalah..hahahahhaaa..


Sempat mem'poyo'kan diri dekat pantai tu..batak lah kann..banting mane ada pantai secantik ni..sempoi bhai..



Rase nice je lorekkan nama kat pantai ni..sempat je capture satu pic sebelum nama aku ni hilang dibawa ombak gemilang..hamboi kauuuu...

okayyy, time tu checking out lah kann..tapi anak buah aku dok sibuk lagi menyusu..sorang lagi sibuk main bedak..hambik kau main sebotol bedak..


Bye2 to pangkor Island..kejap je pon tapi seronok la jugak..bukan senang nak gather dengan family cenggini lagi kann..



tak habis lagi wehh..turun Lumut je aku sambung shopping dengan mak aku..abah siap geleng2 kepala lagi..abah kate,'nanti dah sampai kedah jangan mintak abah bank-in duit..paham2 la kan..elaun kau buat beli sotong kering memanjang..' yela tu..hmm, kalau aku dah mintak tu, tak kemana la kan..mesti dia bank-in jugak..abah sayangkan anak dia jugak kann..


Walau tak seberapa travel aku kali ni tapi dapat lah gather dengan family..family first sampai aku bersalah nak ketepikan family aku..say thankz to my dad, my mom, kakak aku terchenta sebab banyak payungkan aku masa aku kat pangkor..tanpa anda, siapalah aku untuk berbelanja...hehehehe..

WASSALAM...

3 comments:

Farah said...

Sekali sekala berjalan tanpa keluarga. Cari pengalaman. Aku dah lama tak pergi Pangkor.

Btw, sedap lagu dekat blog :D

CIK MISI BELLA a.k.a FADZILAH said...

thankz farah..
eh, lagu kumpulan teen top..
farah bg resepi kimbap ye..hehehe

Zuhair Othman said...

thnx foe the souvenir !