MEREKA YANG CUTE!

Sunday, 30 December 2012

SEMESTER BREAK

Assalamualaikum,,

Nak masuk semester 3 aku nih..time running so fast..Alhamdulillah dapat jugak aku menempuh alam semester 2 yang sangat menyakitkan..subjek teramat susah and actually mase final exam aku tak study pon..dengan selambe badaknye okayy..aku main-main dengan roomate aq si Raja Norhidayah..pagi sebelum exam baru bukak buku oi..tapi aku tabik la kt roomate aku tu..memang mengancam la dia punye result final exam..gempak kot..

Okay, panjang pulak mukadimah aku kan3..tetiba pulak muncul nama roomate aku..hohoi..untungla roomate aku interframe kat sini FOC je kan..cuti semester kali ni macam biasa la..pizza hut banting la tempat aku exercise menghapuskan lemak-lemak yang telah aku kumpul selama 5 bulan ye..macam mustahil je kan keje kurang dari sebulan..tapi Alhamdulillah ada jugak rezeki aku keje kat sana..terima kasih banyak dekat Sir Ramlan sebab bagi peluang keje..actually aku bosan la dok rumah je..

kaw kaw muke confident tuhh..

Terserlah kepoyoannye disitu ye..that's my first day keje kat pizza hut balik..Yang tak bestnye first day masuk tu, aku takde kawan kot..tapi bak kate Zuhair, aku ni terlalu peramah la kan..semua aku tegur..Pizza hut banting tu bukan tempat asing bagi aku okay..

Cerita dia cenggini la, macam mana la aku boleh dapat keje semudah ABC kan..actually aku call Sir Ramlan seminggu sebelum aku cuti..Sir macam tak terima aku tapi tetiba je dia mesej aku..

On november, 8th 2012 bermula lah tugas aku sebagai Front Of House kat Pizza Hut Banting ni..choi! aku ingatkan tak cukup staff rupenye melambak pulak tu..disebabkan terlalu ramai staff dan sale makin kurang jugak disebabkan musuh ketat baru bukak kedai kat depan ni, hours pon kurang la kan..sadis sangat..

Then, teramat la senak perut aku bile aku bukak buku pick-up..sale seharian..tettttt..3riban je??? what the?! ciput giler kot..kalau dah sale ciput camtu, gaji aku apetah lagi..balik makan kayu la aku kan..seminggu aku fikir camne la nak naikkan sale..coz kalau sale naik, gaji pon naik..ye tak..

Aku teringat cara Sir Wahab dulu naikkan sale dengan agihkan flyers kat customer..aku pon dengan semangat dan segar bugarnye gali laci kat kaunter Pizza tu mane la tahu ada khazanah yang dapat bagi aku rezeki..*toink toink..

Akhirnya...

Ini je la hasil cari gali aku selame kurang setengah jam..cuma promotion pizza Cheezy 7 je yang ada..tetiba pulak Sir Ramlan sapa aku kat belakang..

Sir: Dah takde keje ke Misi??
Aku: Eh, sir...ada ni..
Sir: Dah tak tahu nak buat cleaning ke customer takde ni???
Aku: kejap la sir..Sir, ermm..nape flyers ni tak bagi kat customer?? Macam mana sale nak naik? Nanti gaji saya sikit je..
Sir: tak payah..kau tu dah ada elaun kan..
Aku: Mana cukup..ape kate kalau..
Sir: Pegi la bagi kat customer kat luar tu..cepat..sekarang!
Aku: Saya sorang??
Sir: sekarang!!!

What the...?! kejap nak marah aku kejap elok..whatever la..sukahati ando la kan bak kata Puan Yam..adoi..aku ni jalan kat kaki lima sorang-sorang bagi flyers bagai orang takde arah tuju..sekurang-kurangnya aku dapat hilangkan rasa bosan kat Pizza terperap je macam ikan pekasam yang jual kat Pekan Rabu tu..lai2..satu RM14..cepat-cepat..hangpa suma beli ikan pekasam..lol..*tetiba je

tapi sale tak naik jugak..sedih..esoknya sir suruh zharif pegi dengan aku..malam tu, tetiba busy..wow! nampak tak impaknye bila zharif yang bagi flyers tu,,haha, actually zharif ada tarikan tersendiri dan cara tersendiri yang menyebabkan customer tertarik dengan dia..gua tabik spring sama lu zharif..huahuahuaaa!!

On the next day allowance aku masuk, aku belanje si Tasha and Kak Dayang pegi karaoke..happening giler la diaorang ni..actually masa tu aku baru je kenal Kak Dayang..dan aku tak expect apa-apa pon pasal kak dayang..I bet she's a nice girl dan pemalu..tapi sangat aku tak sangka suara dia sedap giler..


Tasha punya suara aku dah agak guarantee sedap punya..sebab aku selalu dengar dia nyanyi kat kitchen..Tasha boleh jadi Adele Jr..'Rolling in the deeeeeeeeeeeeeeeeep~' wow!!! Tasha has a very good voice..boleh masuk AF..tapi AF dah takde..takpelah, masuk vokal bukan sekadar rupa ye..hehehe


That's my song..aku pilih lagu cry cry sebab Tasha suka sangat lagu tu..asyik-asyik sebut,'Ahjussi! Ahjussi!' sebab dekat MV cry cry tu Jiyeon ada jerit panggil Ahjussi...Ahjussi means pakcik..


Kak Dayang cute..Tasha pon cute..antara budak-budak perempuan kat Pizza tu, diaorang la yang paling best and paling sporting..actually aku okay dengan semua budak-budak kat Pizza tu cuma ada sorang dua je yang aku agak tak selesa..tapi kalau aku tak suka mana pun budak tu aku tak pernah ambil kesah pasal dia..biar la dia nak tergolek ke nak melompat keriangan ke nak gedik sakan ke, lantak lahh..hahaha..

Think positive je sudaa..lagipun bukan semua yang baik dengan kita akan suka dengan kita..am i right?? so, solutionnye adalah buat selambe je..be yourself and happykan orang sekeliling..*ayat sangat poyo ye disitu..

What I love about Pizza hut sampai addict nak keje kat situ..tiap kali cuti semester je keje situ..padalah aku boring da tahap dewa kot dengan pizza tu..sebab aku suka kan cabaran..u know, keje sana macam berperang di medan..perang khandak la pulak dalam kitab sirah aku belajar darjah enam dulu..customer banting memang sangat pelik bin aneh..ala, gebang je Fad ni..padahal perang emosi je kot..

First, bila diaorang datang kita akan greet diaorang and mintak diaorang makan kat atas..
Staff: 'selamat datang..makan sini atau bungkus??'
Cust: mau makan sini maa...
Staff: makan sini naik atas ye encik..
Cust: aiyoo..mau naik atas kaa??aiyoo..tak mau laa..saya penin..duduk bawah maa..
Staff: "tadi elok tetiba pening pe ke he ni?? nampak bebeno nipunye.."

tu okay lagi la kann..bila nak ambil order pulak..
Cust: *muncungkan mulut pastu buat bunyi tikus..
Staff: nak order ke??
Cust: yalaa amoi..mali sini maa..sula lama saya panggil lu..
Staff: "dah kau panggil aku macam panggil tikus memang aku tak pandang la kann..kau ingat aku tikus mondok ke??"

Sabar la sangat..lagi sakit hati sangat bagai nak mintak pelempang dengan kasut free2 je bila customer da macam nak marah panggil aku tapi aku tak datang..bila aku dah datang, still nak bincang lagi nak makan apa..siap gedik-gedik lagi dengan isteri dia..nak gedik tu baik kau take away makan kat rumah..gedik kat sini aku tak jelez pon..rasa nak bagi kau makan pizza kasut jugak mase tu..hohoi..teramat la sabar kerenah customer ni kann..sebab tu aku suka keje sini..macam-macam jenis manusia boleh jumpa hoi..

then, aku suka gila kalau aku dapat keje pagi sebab aku suka keje sorang-sorang,,actually, aku cepat tak puas hati dengan hasil kerja orang lain..means, kalau boleh aku nak semua rapi takde cacat cela pon..kekadang tu aku bengang jugak sebab budak yang keje pagi ni suka sangat letak ais kat bar tu separuh je..pastu suka sangat tak topup parmesan cheese..lagi sakit hati bila tengok bar tu tak topup ice lemon tea, garnishing, aiskrim..hohoi! kau keje pagi buat ape je?? adehhh...

Inilah part yang selalu diaorang tak buat..sampaikan budak middle yang kena topup sendiri..da la busy...

lagi satu, kalau keje pagi ni balik awal tapi aku selalu balik lambat..rileks dulu..lepak-lepak minum pepsi makan hawaiian chicken pastu gelak-gelak dengan zharif and asril baru best..hahaha..


Kalau dah keje sorang-sorang..makan pon sorang-sorang la pagi tu..mee goreng SDN BHD, susu coklat SDN BHD jugak..pizza tu pizza semalam Wak panaskan balik..how poor,,makanan semalam bhai..okay la tu daripada takde kau melantak la meja kerusi kat pizza tu..

Itu hari aku ada jumpa customer yang pelik..that time aku jaga cashier la kan..customer tu nampak macam dah biasa beli pizza..okay laa..dia order large pair pizza baru n family favourite pizza..dia cakap nak tambah chicken wing 6pcs, 2 soup n 6 garlic bread..terkejutnye aku..6 garlic bread..

aku dengan yakinnya ulang balik apa yang dia order..siap sebut harga lagi..tak silap aku harga dia RM104.65 kot..after 3 minit tu dia datang balik kat aku n tanya,'kak, ni garlic bread macam mana kira ni?' aku pon cakap la,'tadi encik order 6 garlic bread kan?? saya dah punch 6 la tu..' budak tu pulak balas,'kak, maksud saya garlic bread tu nak 6 potong kak..bukan 6 set..sorry kak..saya tak tahu..' dalam hati aku ni,'cuba la kau fikir adik oi..ada ke pizza jual 1/6 garlic bread..cett..nak meletup jugak aku masa tu..banyak kot shot aku buat..saket hati betol la..'

Macam-macam jenis manusia aku jumpa selama aku keje kat Pizza ni..syok la jugak..bila fikir balik, kelakar gila kot..sampai aku tak sedar aku gelak sensorang,,how poor,,macam orang PSY kat hospital tu..Last day aku kat Pizza tu pulak, diaorang prank aku bagi aku mandi tepung bhai..aku da la naik bas..camne nak balik doe..terpaksalah aku suruh abang aku yang ambilkan pukul 7mlm..

Yang bestnya, aku dapat tambah kawan-kawan baru macam kak dayang, asril, arumie, napek, fizul, imran, azri, ain, ida, yan,wan n din the handsome boy..hahahaha..thankz a lot my dearest friends sebab banyak tolong aku masa keja..saat paling best bila lepak satu meja dengan zharif and asril..woww!! haha..kak dayang pulak manja and cute,,suka sangat kawan dengan kak dayang tu..Miss Wani pulak suruh aku keja lagi bulan 6 ni..Insya Allah kalau aku tak okay, aku sedia berkhidmat..

OUWW!


tetiba aku terjumpa post pasal arwah atuk aku..that was my grandparents n that was Dato' Zahid Hamidi..menteri pertahanan..masa ni atuk tak berapa sihat dan aku ada dengar cerita dari mak yang atuk dulu seorang pemimpin yang berdedikasi..mak cakap, actually Dato' Zahid Hamidi selalu datang rumah atuk..wow..aku tak pernah tahu tu okay..maybe sebab aku kecik lagi kot..tapi aku cukup bangga dengan atuk aku..Terima kasih banyak Dato' sebab ziarah atuk saya..Sekian,,

2 comments:

Farah said...

Bila la aku pula nak dapat pengalaman bekerja ni. Risau :(

Asyik baca pasal pengalaman korang dekat Pizza Hut je.

SWEET VELLA VANILLA said...

dont worry farah..nnty kau merase gak..